Beste keuze

Beste keuze voor rijplaten

Welk type en formaat rijplaat de beste keuze is, is afhankelijk van uw situatie en wensen. We bespreken diverse scenario's:

Scenario: u wilt een simpel pad maken voor auto's

Als u enkel een terrein met een zachte ondergrond (gras, zand, grond) tijdelijk begaanbaar wilt maken voor auto's, dan volstaan kunststof rijplaten. Als de ondergrond geen scherpe elementen bevat (scherp gesteente e.d.), dan volstaat zelfs de dunste variant (200 x 80 x 1.5 mm). Dan bent u zo goedkoop mogelijk uit.

Scenario: u wilt een zware kraan plaatsen op een bouwgrond

Als u een zware kraan wilt plaatsen op een zachte ondergrond, dan is verharding middels stalen rijplaten noodzakelijk. Kunststof rijplaten zijn niet in staat om een dergelijke draagkracht op te brengen. Om verzakking van de bouwkraan te verplaatsen, is het dus een noodzaak om te kiezen voor een stalen verharding.

Scenario: u wilt een festivalterrein aanleggen

Als het geen optie is dat uw bezoekers over de aanwezige ondergrond lopen (grond of gras), dan is verharding met stalen rijplaten de meest logische keuze. Staal is door het gewicht niet verplaatsbaar door individuen, waardoor uw festivalbezoekers niet aan de haal kunnen gaan met de rijplaten. Stalen rijplaten zijn nauwelijks te verplaatsen door de gemiddeld 500 tot 1000 kilo. Kortom, voor een festivalterrein zijn stalen rijplaten altijd de beste keuze.

Scenario: u wilt een terrein begaanbaar maken voor zwaar verkeer

Indien u een bouwterrein of ander soort terrein tijdelijk wilt verharden zodat er vrachtwagens overheen kunnen rijden, dan zijn kunststof rijplaten altijd geschikt. De grotere formaten (3000 x 1000 mm en 4000 x 1000 mm) zijn dan de meest voor de hand liggende keuzes. Bij kunststof rijplaten is het wel altijd een must dat het bouwterrein goed is afgesloten, omdat het risico op ontvreemding aanwezig is. Hoe dan ook is kunststof altijd de voordelige en praktische keuze.

Scenario: u wilt een tijdelijk parkeerterrein maken

Beide soorten rijplaten zijn in te zetten om een tijdelijke parkeerplaats te maken. Beide materialen zijn voldoende draagkrachtig. De situatie bepaalt welk materiaal u het beste kunt kiezen. Kunststof is de voordeligste keuze, maar de vraag is of het parkeerterrein openlijk toegankelijk is, of dat het terrein (enigszins) afgesloten is.

Afweging: huur of koop

Is uw project eenmalig en van beperkte duur, dan is huur altijd de voordelige keuze ten opzichte van koop. Heeft u meerdere projecten waarbij de rijplaten ingezet kunnen worden, of is uw eenmalige project van lange duur, dan is de keuze voor koop vaak logischer. Het is belangrijk om te beseffen dat rijplaten waardevaste producten zijn, waardoor de prijs van nieuwe en gebruikte rijplaten elkaar niet veel ontlopen. Kortom, koopt u rijplaten, dan kunt u ze ongetwijfeld later weer voor een aanzienlijk bedrag verkopen. Vergelijkt u dan het waardeverlies met de huurkosten die u anders gemaakt zou hebben, dan is kopen om die reden vaak een logischere keuze.