Bezorging of zelf afhalen

Bezorging of zelf afhalen

Als u rijplaten bestelt of huurt, dan kunt u kiezen voor het laten bezorgen van de rijplaten of het zelf afhalen. Wat kiest u in welk scenario en waarom? Deze pagina geeft een toelichtend advies.

Beide opties mogelijk bij kunststof rijplaten

Het grote voordeel van kunststof rijplaten is dat ze makkelijk te verplaatsen zijn, zelfs door een individueel persoon. Om die reden zijn de rijplaten ook makkelijk zelf af te halen. Het enige wat bij zelf afhalen van belang is, is dat de lengte van de rijplaten in uw voertuig past. Rijplaten van 2 meter (ook wel loopschotten genoemd) zijn zelfs te vervoeren in een grote personenauto. Rijplaten van 3 meter kunnen in een grote bus meegenomen worden. Als de kunststof rijplaten 4 meter lang zijn, dan zijn ze alleen in een vrachtwagen of grote oplegger te verplaatsen. Kortom, zelf afhalen kan altijd (door het lichte gewicht), maar de vraag is of de lengte van de platen in uw auto past. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te benoemen dat het transport van kunststof rijplaten meestal betaalbaar is (100 tot 125 euro). De afweging is dus altijd wat goedkoper en praktischer voor u is.

Stalen rijplaten altijd laten bezorgen

In tegenstelling tot kunststof rijplaten, is het in principe altijd noodzakelijk om stalen rijplaten te laten bezorgen. Een rijplaat van staal weegt al gauw 600 tot 1000 kg, waardoor een vrachtwagen met kraan nodig is om de rijplaten te transporteren en te plaatsen. Hooguit in het scenario dat u zelf over dergelijk materieel beschikt, kunt u het vervoer op u nemen. In alle andere gevallen is het laten bezorgen een must. Omdat de koper of huurder bij stalen rijplaten altijd is aangewezen op het vervoer van de verhuurder of leverancier, is het dus raadzaam om na te gaan hoeveel het transport kost. Juist daarin kunnen bedrijven onderling erg verschillen.