Diefstal rijplaten melden

Diefstal rijplaten melden

Helaas zijn rijplaten gevoelig voor diefstal. Zowel kunststof rijplaten als stalen rijplaten zijn om verschillende redenen een doelwit voor criminelen. Kunststof rijplaten zijn een prachtig product, maar juist de grote voordelen (licht gewicht, makkelijk te vervoeren, e.d.) zorgen dat kunststof rijplaten betrekkelijk eenvoudig meegenomen kunnen worden.

Stalen rijplaten zijn gevoelig voor diefstal vanwege de waarde van staal. Net zoals dat criminelen het spoorwegennet vernielen om staal te ontvreemden, worden ook met enige regelmaat stalen rijplaten ontvreemd. Het grote voordeel van stalen rijplaten is dat zij bijzonder moeilijk te ontvreemden zijn vanwege hun immense gewicht (al snel 500 tot 1000 kilo per rijplaat). Dat betekent dat stalen rijplaten alleen gestolen kunnen worden met behulp van groot materiaal (bijvoorbeeld een vrachtwagen met kraan).

Meldpunten voor diefstal

Omdat de rijplatenbranche al langere tijd geconfronteerd wordt met dit probleem, zijn er diverse initiatieven ontstaan om diefstal tegen te gaan. Deze initiatieven hebben niet alleen als doel om rijplatendiefstal te voorkomen, maar functioneren vooral als meldpunt zodat publiekelijk bekend is dat er rijplaten vermist worden en wat de kenmerken van die rijplaten zijn (bijvoorbeeld een naam, teken of logo die in de platen gegraveerd is).

Welke stappen moet u nemen na diefstal van rijplaten? Uiteraard is de eerste (logische) stap om melding te maken bij de politie. Door aangifte te doen, staat de diefstal geregistreerd. De vervolgstap is om melding te maken bij de Metaal Recycling Federatie. Deze organisatie zet zich in voor de bestrijding van metaaldiefstallen. De meldingen die binnenkomen worden verspreid onder de leden van het MRF, zodat de pakkans vergroot wordt.

Tips om diefstal te voorkomen

Er zijn diverse manieren om diefstal van rijplaten voor te zijn. De belangrijkste stap is dat het terrein waar de rijplaten liggen, altijd afgesloten is op het moment dat het terrein niet in gebruik is (bijvoorbeeld 's nachts). Veel verhuurders van rijplaten stellen ook als eis dat de verhuurde rijplaten enkel worden gebruikt op een locatie die is afgesloten.

Rijplaten vastketenen is de tweede stap. Door de rijplaten niet los hebben liggen, wordt de kans op diefstal verkleind. Uiteraard is vastketenen soms niet te doen, vanwege de omvang van het aantal rijplaten of door de ondergrond. Hoe dan ook is een vorm van vastketenen altijd beter dan de rijplaten geheel los laten liggen.

Een derde stap om diefstal te voorkomen is door de rijplaten te kenmerken. Door uw eigen logo of naam in de rijplaten te graveren, zijn uw rijplaten direct herkenbaar voor de buitenwereld, waardoor de kwaadwillenden moeilijk uw rijplaten kunnen slijten. Als uw rijplaten geen zichtbaar kenmerk hebben, dan kan de kwaadwillende de rijplaten makkelijker doorverkopen. Het is daarom absoluut te adviseren dat u bij aankoop iets laat graveren in de rijplaten.

Als u een verhuurder van stalen rijplaten bent, dan is het raadzaam om u aan te sluiten bij het Rijplaten Collectief Nederland. Veel verhuurbedrijven van rijplaten zijn aangesloten bij dit initiatief. Het doel is om samen een vuist te maken tegen diefstal van stalen rijplaten. In het geval van diefstal wordt de zaak ook met een eigen recherchebureau opgepakt, waardoor de kans op het terugvorderen van uw goederen groter wordt.