Verschil tussen rijplaten en oprijplaten

Verschil tussen rijplaten en oprijplaten

Vaak worden rijplaten en oprijplaten met elkaar verward. Dat is niet zo vreemd, want beide producten dienen enigszins vergelijkbare doelen. Beide producten zijn plaatvormig en dienen om tijdelijk een rijdend voertuig te dragen. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen oprijplaten en rijplaten?

Definitie rijplaten

Een rijplaat is een plaat gemaakt van kunststof of staal en heeft als doel een terrein dat normaliter niet begaanbaar is voor voertuigen, tijdelijk begaanbaar te maken. Bekende toepassingen van rijplaten zijn festivalterreinen, bouwgronden en improvisorische parkeerterreinen. Een rijplaat voorkomt dat een voertuig wegzakt in een zachte ondergrond, en geeft een terrein de draagkracht die het nodig heeft om goed begaanbaar te zijn voor voetgangers en (zware) voertuigen. Een rijplaat is al gauw 2 tot 4 meter lang en meestal 1 meter breed.

Definitie oprijplaten

Oprijplaten zijn smalle metalen platen die als doel hebben een voertuig ergens op te laten rijden, bijvoorbeeld een scootmobiel die aan de hand van oprijplaten een busje in moet rijden. In tegenstelling tot rijplaten, dienen oprijplaten dus niet om een terrein tijdelijk te verharden, maar om een hoger punt toegankelijk te maken voor een voertuig. Oprijplaten vormen een brug waarover een voertuig naar een hoger punt kan rijden. Ze zijn lang en smal, en eenvoudig mee te nemen.