Verschillen kunststof en staal

Verschillen tussen kunststof en staal

Veel bedrijven en particulieren die voor de eerste keer rijplaten kopen of huren, vragen zich af of zij moeten kiezen voor rijplaten van staal of kunststof. Wanneer kies je voor welke materiaalsoort en waarom? Op deze pagina leggen we de belangrijkste verschillen uit.

Verplaatsbaarheid

Het belangrijkste verschil tussen stalen en kunststof rijplaten is de verplaatsbaarheid. Vroeger waren er voornamelijk stalen rijplaten. Ze waren log en enkel met machines te verplaatsen. Dat heeft geleid tot de productie van kunststof rijplaten. De platen van kunststof zijn een maatje kleiner van formaat en wegen vooral aanzienlijk minder. Ze zijn altijd eenvoudig te verplaatsen door een individu (in- en uitladen, en vervolgens plaatsen en verplaatsen op de grond). Bij stalen rijplaten is zwaar materieel nodig om de rijplaten te transporteren, en is het plaatsen en verplaatsen enkel te doen met een daarvoor geschikt voertuig. Kortom, op het gebied van verplaatsbaarheid hebben kunststof rijplaten een belangrijk streepje voor.

Draagkracht

Wat menigeen zal verbazen is dat kunststof rijplaten een exceptionele draagkracht hebben. Kunststof rijplaten kunnen eenvoudig zwaar verkeer dragen. De enige situatie waarin stalen rijplaten een absolute must zijn, is wanneer er een bijvoorbeeld een zware kraan op een bouwgrond gepositioneerd moet worden. Voor particuliere doeleinden volstaan kunststof rijplaten in principe altijd. In de bouwsector is de draagkracht van stalen rijplaten soms een must.

Gevoeligheid voor diefstal

Beide soorten rijplaten zijn om verschillende redenen gevoelig voor diefstal. Kunststof is vatbaar voor diefstal vanwege het lichte gewicht. Immers, een persoon kan de rijplaten zelfstandig en betrekkelijk snel meenemen. Tegelijkertijd is kunststof minder waard dan staal, waardoor niet enkel kunststof rijplaten een doelwit zijn. Stalen rijplaten kunnen alleen gestolen worden door criminelen die daarvoor zwaar materieel inzetten. Staal is onmogelijk snel te verplaatsen en mee te nemen. Staal is daarom minder gevoelig voor diefstal, maar door de metaalwaarde een groter doelwit dan kunststof rijplaten. Lees onze tips wat u kunt doen om diefstal van rijplaten te voorkomen.

Kosten

Op het gebied van kosten zijn er ook verschillen. Een rijplatentarief is altijd opgebouwd uit twee componenten: de prijs van de plaat en de prijs van het transport. Daarnaast is de vraag of u huurt of koopt. Een belangrijk verschil tussen rijplaten van staal en kunststof, is dat de transportkosten voor staal altijd aanzienlijk hoger liggen dan bij kunststof (soms wel het vier- of vijfvoudige). Daarnaast kunnen kunststof rijplaten eenvoudiger zelf afgehaald worden, hetgeen uiteraard ook kosten bespaart. Wat betreft de prijs per rijplaat, is de kunststof rijplaat goedkoper dan de stalen rijplaat. De tarieven verschillen per formaat, waardoor de twee materialen niet eenduidig vergeleken kunnen worden. Wel is het zo dat kunststof dus feitelijk de goedkoopste variant van de twee is.